Kérdésed van?  Chatelj velünk!  |    shopkinderwalz.com   Segítünk!

prémium babatermékek otthona   |   in English too

Babaszoba

Babaszoba, dekoráció, ágyak, babaöböl, babaszoba-berendezések

A babaszoba megtervezése az egyik legklasszabb feladat egy kismama életében! Hónapokig tervezgetheted, hogy milyen stílusú, színvilágú bababútorokból és kiegészítőkből szeretnéd összeállítani babád első szobáját. Segítünk összegyűjteni nagyon sok fajta, a babakuckód kialakításához szükséges terméket, illetve a babád pihenéséhez elengedhetetlenül fontos alvó alkalmatosságokat. Bútorainkat úgy válogattuk össze, hogy együtt nőjön a babával, egészen kiskamasz koráig használhassátok! A külsőségek mellett a másik nagyon fontos tényező, hogy babád kipihent legyen, hiszen ez nagyban hozzájárul a megfelelő fejlődéséhez. Ha bizonytalan lennél a választásban, fordulj hozzánk szeretettel !

ágyak | rácsvédők | dekorációs textilek | babaöböl | járóka | dekor plüssök

Kérdésed van? Keress minket elérhetőségeinken, örömmel segítünk! ( jobb alsó sarok chat | email | űrlap )

Babaszoba kialakítás, berendezés ötletek

Ahogy közeledik a szülés kiírt időpontja, egyre jobban feltámad a kismamákban a fészekrakó ösztön. A babaszoba kialakítása az egyik legjobb dolog a babavárásban. Általában nemcsak a bababútorokat választod ki ilyenkor, hanem a dekorálásra is szánsz időt. A különböző dekorációk sokkal otthonosabbá és barátságosabbá teszik a babaszobát. 

Babaszoba bútorok kritériumai

A babaszoba bútorok legfontosabb kritériuma, hogy biztonságos legyen. Ezektől biztonságos a bababútor:

  • Nincsenek éles sarkok. Az éles sarkok miatt könnyen megsérülhet a gyerek.
  • Bababarát anyagokból készül, vagyis csak olyan anyagot lehet használni hozzá, ami egyáltalán nem ártalmas a babára nézve. Ahogy elkezdenek nőni a baba fogai, drasztikusan rágni kezdenek. Nagyjából minden útjukba kerülő dolgot megrágcsálnak. És a bababútorok sem képeznek ezalól kivételt. Ezért is fontos, hogy a bababútor bababarát anyagból készüljön, beleértve a festéket is.
  • Jól eldolgozott felületek. Egy fa bútornál például nem szerencsés, ha a gyerek végighúzza a kezét a felületén és szálka megy az ujjába. De ugyanígy veszélyes lehet bármilyen kiálló csavar. A sérülés elkerülése érdekében a bútor elemeinek összetalálkozását érdemes jól megvizsgálni.

 

A babaszobát és az egész otthonod te magad is biztonságosabbá teheted, ha úgy látod, vannak a lakásban potenciálisan veszélyt jelentő pontok. Konnektorvédők, élvédők, sarokvédők, fiókzárak mind azt a célt szolgálják, hogy a baba épségére vigyázz.

Bababútorok fajtái

A bababútorok funkcióiban teljesen megfeleltethetők a hagyományos felnőtt bútoroknak. Ugyanúgy vannak ruhaszekrények a baba ruháinak; ágyak, ahol a baba tud aludni, polcok, ahol a játékokat és könyveket lehet tárolni. Aztán persze vannak olyan bababútorok, amik kimondottan a babák ápolásához, a gyerekneveléshez lettek tervezve.

 

Az, hogy a babaszobába milyen és mennyi bútort helyezel el, leginkább a babaszoba méretétől függ.

Babaágy

  • A babaágyak általában kétféle méretben kaphatóak: 60 x 120 cm és 70 x 140 cm. Ha elfér a szobában a nagyobb méretű, akkor érdemes azt választani, mert tovább fogod tudni használni.
  • A rácsok közötti távolság ne legyen túl nagy, hogy a baba feje még véletlenül se szorulhasson be a rácsok közé.
  • Egyes modelleknél kivehetők a rácsok. Ha ezeket kiveszed, akkor a gyerek magától ki-be tud szállni a kiságyába.
  • A leszerelhető oldalrács akkor tud igazán praktikus lenni, ha 3-4 éves korban is szeretnéd ugyanazt a babaágyat használni, amit újszülöttkorban is használtál. Miután leszereled az oldalrácsot, már nem kell ki-be emelgetni a gyereket.
  • Szintén praktikus az állítható fekvőfelület. Újszülöttkorban hasznos ha magasra van állítva a fekvőfelület, mert nem kell mélyre behajolnod, amikor beteszed a babát. De amikor a baba már fel tud kapaszkodni a rácsokon, akkor ez a felső állás már nem biztonságos, ilyenkor már lentebb kell tenni a matracot.

Matrac

A megfelelő matrac kiválasztása is legalább olyan fontos, mint a babaágyé. Az ideális matrac megakadályozza, hogy a baba gerince deformálódjon. Érdemes olyat választani, ami mosható és jól szellőző anyagból készült és kellően kemény, hogy megtartsa a baba testét. A babaágy matracok főbb típusai:

  • szivacsmatrac: A szivacsmatracok poliuretánhabból készülnek, közepesen tömör szerkezetűek.
  • kombinált matracok: A kombinált matracok 5 cm-es latexált kókuszrost és 2 cm vastag viszkoelasztikus speciális szivacsborítást tartalmaznak.
  • kókuszmatrac: A kókuszmatrac egy természetes alapú biomatrac, 100% kókuszháncs felhasználásával préselt kókuszból készül.

Pelenkázó komód

A pelenkázó komódok egyszerre több funkciót is ellátnak. Ahogy a nevében is áll, kiválóan használhatóak pelenkázásra és a baba mellett a pelenkázáshoz szükséges kellékek is tökéletesen elférnek rajta. És itt jön be a második funkció, a tárolás. A pelenkázó komód ugyanis egyben szekrényként is használható. Rengeteg babaruhát és babaápolási kelléket lehet benne tárolni.

Szoptatós fotel

A szoptatós foteleket pontosan arra találták ki, hogy minél kényelmesebbé tegyék neked a szoptatást. Nagyon sok időt fogsz eltölteni a szoptatással és a megfelelő szoptatási testhelyzetekhez egy kényelmes fotel nagyon hasznos. Így szoptatásnál elkerülhető a rossz testtartás miatt gyakran felmerülő hátfájdalom.

Ruhaszekrény

A pelenkázó komód mellett szükség lehet külön ruhásszekrényre is, amiben kényelmesen elférnek a pici ruhái. Nem kell, hogy túl sok ilyen ruhaszekrényt tegyél a babaszobába. A babaruhák nem sok helyet foglalnak el és alapból nem érdemes egy méretből túl sok ruhát felhalmozni, mert rövid időn belül úgyis kinövi. 

 

A ruhaszekrény kiválasztásánál gondold át, hogy inkább polcon összehajtogatva vagy inkább vállfán lógatva szeretnéd tartani a ruhákat és ez alapján válaszd ki, hogy milyen legyen a baba ruhásszekrényének belső elrendezése.

Utazóágy

Ha sokat utazol jó hasznát fogod venni egy utazóágynak. Összecsukva ezek viszonylag kis helyen is elférnek és néhány éjszakára tökéletes fekhelyet nyújtanak a babának. 

Asztalok, kisszékek

Amikor már önállóbb a gyerek és sokat játszik a szobájában érdemes venni neki gyerekasztalt és hozzá széket. Kényelmesen le tud ülni az asztalhoz, mindent elér és nem kell azon aggódni, hogy nagyot esne a székről. A gyerek asztalon aztán mindenféle játékkal játszhat. Tökéletes rajzoláshoz, gyurmázáshoz, de akár építőkockából várat is lehet építeni rajta. Igazából csak a képzelet szab határt mi mindenre jó egy gyerekasztal.

Etetőszék

Az etetőszék nem kimondottan babaszoba bútor, sőt valójában szinte sosem a babaszobában kerül elhelyezésre, hanem vagy a konyhában vagy az étkezőben. De mégis alapvetően egy bababútorról van szó. Ezért is van itt a helye. Az etetőszékre a hozzátáplálás elkezdésével biztosan szükséged lesz. Ebben te is kényelmesen tudod majd etetni a babát és a baba is kényelmesen ehet benne.

 

Az etetőszékek dönthető háttámlája hasznos funkció, ha még a baba nem tud stabilan ülni. Az etetőszék anyaga is fontos szempont. A könnyű tisztíthatóság a meglehetősen sok maszattal járó hozzátáplálásnál igazi kincs.