Kérdésed van?  Chatelj velünk!  |    shopkinderwalz.com   Segítünk!

prémium babatermékek otthona   |   in English too

KINDERWALZ - BLOG

Baba érzékek

Office
Office
2022.08.23 16:39

A baba érzékszerveinek ösztönzése


Ízlelés, szaglás, látás, hallás, érzés: Amikor egy csecsemő megszületik, már minden érzékszerve jelen van. Csak éppen nagyon különböző módon fejlődnek. Itt megtudhatja, hogyan segíthet a babának felfedezni az érzékeit.

 

A szaglás alapvető fontosságú egy újszülött számára. A szüleit még nem látja tisztán, de annál jobban megérzi a szagukat. Ezért olyan fontos a kötődés - a bőr a bőrhöz ölelés - a szülés után. Ez azért van, mert az újszülött megtanulja, milyen szaga van a szüleinek. És azt mondják, hogy az elején az anya testszaga éppen ezért erősebb a normálisnál. Az első időkben tartózkodtam attól, hogy illatosított termékeket használjak a babán és magamon, hogy ne zavarjam össze a babámat.

A következőkben megtudhatja, hogyan lehet elősegíteni a baba többi érzékszervét.

 

Az édes ízek a kedvencek


A magzat már az anyaméhben kialakítja a magzatvízzel a későbbi életre vonatkozó ízpreferenciáit. Ez az egyik oka annak, hogy az ízérzékelés viszonylag erős a születés után. A csecsemők és a gyermekek az édes ízeket kedvelik. Valószínűleg nem véletlen, hogy az anyatej nagyon édes. De nem csak: az anya az anyatej ízét az általa elfogyasztott ételekkel is befolyásolhatja. Ha például fokhagymát eszik, a tejének is lesz egy kis íze - amit egyébként sok baba nagyon szeret. Később, a kiegészítő ételek bevezetésével a kisgyermekek számára is fontos, hogy sokféle ételt kínáljanak. Bár ez nem garancia arra, hogy később az életük során nem lesznek bonyolult étkezők, az ízérzéküket mindenképpen ösztönzi. Egyébként a legtöbb gyermek kerüli a keserű ételeket, mert a természetben ez az íz gyakran a méreg figyelmeztető jele.

 

Érintés szájjal, kézzel és lábbal


A tapintásérzék már születéskor erősen kifejlődik az ajak és a nyelv területén. Ez teszi lehetővé, hogy a baba szopni tudjon, amikor szoptatják - ami végül is létfontosságú a kis teremtmény túléléséhez. A bőr a legnagyobb érzékszerv. A szülőkkel való intenzív bőrkontaktus elősegíti a gyermekhez való kötődést, és egyúttal felszabadítja az oxitocin nevű ölelkezési hormont. Ez utóbbi elősegíti az anya tejtermelését. A tapintás érzete rendkívül izgalmas. Ezért fontos, hogy a csecsemők - amint képesek felfogni - a lehető legtöbb különböző textúrát megérinthessék. Egyes gyerekek szeretik a puha dolgokat, például a párnákat, másokat teljesen lenyűgöz a fű vagy a homok. Egyébként nagyon fontos, hogy ezeket a textúrákat ne csak a kezünkön, hanem a lábunkon is érezzük. Ezért ajánlott, hogy a kúszó- és járóképes korú gyermekek lehetőleg mezítláb szaladgáljanak.

Ismerős hangok, amelyek megnyugtatnak


Minden újszülöttet hallásvizsgálatnak vetnek alá, mert nagyon fontos, hogy a hallásproblémákat minél korábban felismerjék. Sok újdonsült szülő ritkán beszél közvetlenül a gyermekéhez, mert feltételezik, hogy az úgysem érti meg őket. Ez csak részben igaz. A csecsemők már az anyaméhből ismerik a hangunkat, nagyon megnyugtató hatással van a gyerekekre. Még az újszülöttek is pozitívan reagálnak a nyugodt hangnemre. Ha elmagyarázza a babáknak, hogy mit csinál velük, az nemcsak a nyelvi fejlődést segíti elő, hanem bizalmat és kötődést is teremt a szülők és a gyermek között. Amikor a baba már egy kicsit nagyobb, és már meg tudja fogni a dolgokat, a különböző hangokat adó játékok nagyon izgalmasak lehetnek. Csörgők, például, vagy recsegő kendők.

Egyre jobban látok


A látásérzék születéskor a leggyengébb. Eleinte a baba körülbelül 20 centiméterre lát, és nem túl élesen. A szülők erre ösztönösen úgy reagálnak, hogy nagyon közel mennek a baba arcához, hogy kommunikáljanak vele. A gyermek négy hónapos koráig nem látja az összes színt. Előtte a fekete-fehér kontrasztok izgalmasak, akárcsak a piros szín. Egy ilyen színű mobil, például a pelenkázóasztal fölé vagy babakocsiláncként, nagyon izgalmas lehet a kisbabák számára. A gyermek csak az első születésnapja előtt lát közel olyan jól, mint egy felnőtt - de még ekkor is távolra látnak. Ráadásul a gyermekek még iskolás korukban is nehezen tudják megítélni a tárgyak sebességét, ezért a közúti közlekedésben különös figyelmet kell fordítani rájuk.