Kérdésed van?  Chatelj velünk!  |    shopkinderwalz.com   Segítünk!

prémium babatermékek otthona   |   in English too

Autósülés

Autósülés, Babahordozó, Bázistalpak, Ülésmagasítók, Adapterek, Kiegészítők

Autóval közlekedtek? Akkor szükségetek lesz babátok számára biztonsági autósülésre. Fontos számotokra gyermeketek biztonsága? Akkor ne az autósülésen spóroljatok, mert megmentheti gyermeketek életét. Minden súlykategóriában, a bevált, biztonságos autósülés márkát megtalálhatod az oldalunkon! Ha elbizonytalanodnál, keress minket, együtt megtaláljuk a gyermeked számára legjobb autósülést!

autósülések | hordozók | bázistalpak

Kérdésed van? Keress minket elérhetőségeinken, örömmel segítünk! ( jobb alsó sarok chat | email | űrlap )

Autós gyermekülések vásárlásához jótanácsok

Az autósülések és a biztonsági övek védelmet nyújtanak a csecsemőknek és gyermekeknek az autóba utazás során. 
A hazai KRESZ szabályozás szerint 150 cm-nél alacsonyabb, valamint a 3 évnél fiatalabb gyerekeknél kötelező autós gyerekülést használni. Ezért olyan fontos, hogy minden alkalommal, amikor gyermeke az autóban utazik, helyesen válassza ki és használja a megfelelő autósülést. Kövesse ezeket a fontos lépéseket a megfelelő ülés kiválasztásához, helyes felszereléséhez és gyermeke biztonságának megőrzéséhez. 

Az autósülés kiválasztásának szempontjai

A megfelelő autósülés kiválasztására érdemes időt és energiát fordítani. Nemcsak azért, mert a gyermek biztonsága a legfontosabb, hanem azért is, mert egy kényelmetlen ülés megkeserítheti az egész család utazását. Nézzünk milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a válogatáskor. A gyermek paramétereit mindenképp tartsuk szem előtt, az autósüléseket általában a gyermek testsúlya vagy életkora alapján szokták besorolni.

Autósülés babáknak, újszülött kortól

Fontos, hogy már a kezdetektől biztonsági gyermekülést használjunk, amely a törésteszteken kiválóan szerepel, ne elégedjünk meg a multifunkciós babakocsikhoz járó hordozóval. Inkább vásároljuk meg, akár külön is a biztonsági autósülést. Ha pedig szeretnénk még  biztonságosabbá és egyszerűbbé tenni az autóba való bekötést akkor választható hozzá hagyományos rögzítő talp, vagy Isofix bázistalp is. Az Isofix egy autósülés szabvány rendszer az összes új autóhoz, biztonságosabb, mint a biztonsági öves rendszer. Segítségével könnyedén és gyorsan az autó karosszériájához lehet rögzíteni az ülést. Érdemes átgondolni az utazási szokásokat, mennyit utazik a család, ha hosszabb távokat autózik, az egyenesebb ülés nem terhel, jobb a baba gerincének. Ha babakocsivázon is sokat lesz használatban az autósülés, akkor inkább vízszintesre fektethető ülést válasszunk, hogy a baba kényelmes aludjon, ilyen például a Cybex Cloud Q ülés.

Autósülés gyerekeknek

0-tól 4 éves korig: a baba cseperedésével az első ülést lecserélhetjük a baba méreteinek jobban megfelelő gyerekülésre. A választáskor fontos figyelembe venni, hogy az ülés esetleg menetiránynak háttal is beköthető-e, hiszen ez egy olyan plusz funkció, amely sokkal biztonságosabb megoldás az utazáskor. Persze később, ahogy cseperedik a baba, akár menetirány szerint is rögzíthető.

Junior autósülések: a legbiztonságosabb megoldás, ha minden súlykategória lépésnél vásárolunk egy újabb ülést, de persze ezt sokan vagy nem tudják vállalni, vagy csak egyszerűen praktikusabban gondolkodnak. Számukra jelenthet megoldást egy olyan autósülés, amely akár 2-3 súlykategóriát is lefed, mint például a 9-36 kg-os ülések. Ha a gyermek éppen eléri a 9 kg-ot, akkor viszont csakis a dönthető verziót érdemes választani, illetve olyat, ami belső ülésszűkítővel rendelkezik. Egyrészt a gerincének védelme érdekében, másrészt később a dönthető funkció jó szolgálatot tesz, ha elalszik útközben.

    Mi lehet még fontos az autósülés kiválasztásakor?

    Dönthetőség

    Amíg pici a gyermek, az autósülés dönthetősége nagyon fontos biztonsági és egészségügyi szempont. Az újszülött kortól használható ülések általában mind rendelkeznek ezzel a funkcióval. A nagyobb súlycsoportokra vonatkozó üléseknél ez azonban sokszor már inkább kényelmi szempont. Ha hosszabb utakra tervez a család, vagy egyszerűen sok időt tölt az autóban, akkor érdemes egy dönthető ülést választani.

    Air Protect technológia

    Az Air Protect technológia kiemelt védelmet nyújt a fejnek, a speciális habbal és levegővel töltött oldalsó párnák tompítják az ütközés erősségét,  így védik a nyakat és a fejet.

    Állítható fejtámla

    Praktikus olyan ülést választani, amely együtt nő a gyermekkel. Ez például azt jelenti, hogy súlycsoportra tervezett üléseknél lehessen állítani a fejtámlát, így nagyobb korában is biztosítja a fejvédelmet.

    Kényelem

    A biztonság mellett fontos, hogy az autósülés komfortos is legyen. A baba kényelmét szolgálja a párnázott vállpánt, a szűkítőbetét is, amely a baba cseperedésével a későbbiekben el is távolítható. Egyes autósülések még lábtartóval is el vannak látva. A komfort szempontjából hasznos lehet még, ha jó légáteresztő képességű, könnyen szellőző anyagokból készül az ülés huzata.

    Gyerekülés szabványok

    A gyerekülés kiválasztásánál az egyik legfontosabb dolog, hogy a gyerekülés megfeleljen az érvényben lévő gyerekülés szabványoknak. Jelenleg két szabályozás van érvényben: az ECE R 44/04 és az ECE R129. Utóbbit i-Size szabványként is szokás emlegetni.

    Az R44/04 szabályozás egy régebbi, az R129 szabályozáshoz képest kevésbé szigorú előírás. A két szabvány néhány ponton alapvetően eltér egymástól:

    ECE R 44/04 szabvány

    • A gyerekülések osztályozása a testsúly alapján történik.
    • A gyerek 9 kg-tól utazhat menetiránnyal szemben.
    • A gyerekülés biztonsági övvel vagy ISOFIX rögzítéssel rögzíthető.
    • Menetiránnyal szemben és menetiránynak háttal végeznek töréstesztet a gyereküléseken.
    • 4 szenzoros P törésteszt bábut használnak.

    ECE R 129 avagy I-Size szabvány

    • A gyerekülések osztályozása a testmagasság alapján történik.
    • A gyerek legalább 15 hónapos koráig menetiránynak háttal kell utazzon.
    • A gyerekülés csak ISOFIX rögzítéssel rögzíthető.
    • Menetiránnyal szemben, menetiránynak háttal és oldalirányban végeznek töréstesztet a gyereküléseken.
    • 32 szenzoros Q törésteszt bábut használnak.

    Gyerekülés mérete

    A gyerekülés kiválasztásánál a megfelelő méret kulcsfontosságú.

    Az egyéves kor alatt használható termékeknél 40-75 centiméteres intervallumot adnak meg. Ez összhangban van az egészségügyi tanulmányokkal, amelyek szerint egy egészséges, érett csecsemő testhossza átlagosan 47,5 és 53,75 centiméter között van, egyéves korára viszont eléri a 75 centit.

    A gyerekülés csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha a testméreteihez megfelelő a gyerekülés mérete. Sem a túl nagy, sem a túl kicsi gyerekülés nem biztonságos. A gyerekülések általában az alábbiak szerint kerülnek osztályozásra és ezeket a súlykategóriákat az elnevezéshez is használják. Így ha olyat hallasz, hogy 9-36 kg gyerekülés, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan gyerekülés, ami 9-36 kg-os gyereknél használható. Ez életkorban nagyjából 9 hónapos kortól 12 éves korig jó.

      

    Csoport

    Súly (kg)

    Életkor (körülbelül)

    0

    0 - 10 kg

    újszülöttkortól 6 hónaposig

    0+

    0 - 13 kg

    újszülött kortól 15 hónaposig

    0/I

    0 - 18 kg

    újszülött kortól 4 évesig

    0/I/II

    0 - 25 kg

    újszülött kortól kb. 6 évesig

    I

    9 - 18 kg

    9 hónapostól 4 évesig

    I/II

    9 - 25 kg

    9 hónapostól 6 évesig

    I/II/III

    9 - 36 kg

    9 hónapostól 12 évesig

    II

    15 - 25 kg

    kb. 4 évestől 6 évesig

    II/III

    15 - 36 kg

    kb. 4 évestől 12 évesig

    III

    22 - 36 kg

    kb. 6 évestől 12 évesig

    Gyerekülés rögzítése: isofix gyerekülés vagy nem isofixes gyerekülés

    Ahhoz, hogy a gyerekülés az utazás során végig stabilan a helyén maradjon a gyártó utasításainak megfelelően kell rögzíteni az autós gyereküléseket. Kétféle rögzítési megoldással lehet találkozni:

    • isofix autósülések,
    • az autó biztonsági övével rögzíthető gyerekülések.

     

    Az autósülések bekötésénél feltétlen követni kell a felhasználói utasítást.

    ADAC teszt eredmény

    Gyermekét minden szülő szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni. Ez utazás közben is igaz, márpedig ebben nemcsak az autó típusának van szerepe, hanem a gyermekbiztonsági rendszernek is. Nem mindegy, melyikre bízzuk szemünk fényét, a tesztek segítenek a döntésben.

    Az ADAC szakemberei igyekeznek minden évben elég nagy merítéssel dolgozni. Egyfajta előválogatás után mindig azokat szedik össze, amelyeknek ezt a piaci jelenléte indokolja, és az újdonságokra is nagy hangsúlyt fektetnek. A kiszemelt üléseket névtelen módon vásárolják meg a kiskereskedelemben, hogy elkerüljék a manipulált eredményeket.

    Gyerekülés dönthetősége

    A hosszabb utazásokon különösen jól tud jönni egy dönthető autós gyerekülés. Ha megdöntöd a gyerekülést, sokkal kényelmesebb lesz a gyereknek az alvás. Mert bár nem teljesen fekvő helyzetben, de nem is egyenesen ülve kell aludnia. A dönthető gyerekülések főleg azoknak hasznosak, ahol a gyerek nehezebben alszik el autóban.

    Gyerekülés huzata

    A gyerekülés huzata több szempontból is fontos tulajdonsága a gyerekülésnek. Számít az anyagösszetétel, a káros anyag tartalom, a moshatóság és persze a szín is.

    • Anyagösszetétel: érdemes olyan gyerekülést választani, aminek a lehető leginkább légáteresztő az anyaga.
    • Káros anyagtól mentes anyag
    • Moshatóság: célszerű olyan gyerekülést választani, aminek a huzata levehető és mosható. 

    A biztonsági gyerekülések különböző színekben érhetőek el, vannak közte lányos színek, fiús színek, de választhatsz akár egy unisex színvilágot is.

    Gyerekülések egyéb tulajdonságai

    • Vállpárna: a vállpárna biztonsági és egyben kényelmi szempontokat is szolgál.
    • Szűkítő betét: azok az autós gyerekülések rendelkeznek szűkítő betéttel, amelyek viszonylag széles tartományban használhatóak. Amíg a gyerek mérete ennek a tartománynak az elején van, addig kell használni a szűkítő betétet. Ha már nagyobb, akkor a szűkítő betét elhagyható.
    • Oldalvédelem: az új i-Size szabályozás már felismerte, hogy nem csak a frontális ütközésekre kell fókuszálni, hanem az oldalirányú ütközések is figyelmet érdemelnek. Az oldalvédelemmel ellátott gyermekülések már az oldalirányú ütközések ellen is fokozottan védenek.
    • Pajzsos gyerekülés: a pajzsos gyerekülések az autós gyerekülések egyik típusa. A gyerek testi épségét a teste előtt lévő ún. pajzs védi. Az előnye, hogy egy ütközés során jobban véd a baleset során fellépő erőhatásoktól, ugyanakkor nem annyira kényelmes a gyereknek. Egy nem pajzsos gyereküléshez képest a gyerek mozgástere kisebb.
    • 360 fokban forgatható gyerekülés: Az elforgatható gyerekülések lehetővé teszik, hogy a gyereket könnyebben ki tudd venni a gyerekülésből és könnyebben lehessen őt bekötni.