Kérdésed van?  Chatelj velünk!  |    shopkinderwalz.com   Segítünk!

prémium babatermékek otthona   |   in English too

KINDERWALZ - BLOG

Különbségek a szabványok között

Office
Office
2022.08.23 16:18

Gyerekülésekre vonatkozó európai szabályozás

A gyerekek biztonságos utaztatására vonatkozó, máig érvényben levő rendelet az ECE R44 ami tartalmazza azokat az előírásokat, melyeket egy biztonsági gyerekülésnek teljesítenie kell, hogy forgalomba kerülhessen az üzletekben.

Az R44-es szabvány 1995-től érvényes és részletesen előírja azokat a paramétereket, tulajdonságokat melyeknek a különböző kategóriákba sorolt gyereküléseknek meg kell felelnie, illetve az autósülések vizsgálati módszereit és a minősítéseit.

Az ECE R44/04-es verzió 2005 óta van érvényben és a vizsgálati mintavételre valamint a gyártási technológiára vonatkozóan tartalmaz új szabályokat:

- Elődje az ECE R44/03-as szabvány szerint elegendő a gyártás megkezdése előtt a prototípusokat bevizsgálni.

- Míg az ECE R44/04-es szabvány előírja, hogy minden minimum 50, maximum 5000 legyártott darabból véletlenszerűen kiválasztott 5 db mintát dinamikus vizsgálatoknak és teszteknek kell alávetni.

Ez a szabvány a következő üléskategóriákat különbözteti meg:

 • 0-as csoport : a születéstől kb. 10 kg-os súlyig.
 • 0+ csoport : a születéstől kb. 13 kg-os súlyig.
 • 1-es csoport : 9-töl 18 kg-ig.
 • 2-es csoport : 15-töl 25 kg-ig.
 • 3-as csoport : 22-töl 36 kg-ig.

Az új R129-es szabvány (I-SIZE)


Az I-size a gyerekülésekre vonatkozó új európai szabályozás 2013. júliusában lépett életbe és a jelenleg is érvényben lévő R44 normával párhuzamosan, a következő tíz évben fokozatosan kerül alkalmazásra. Azaz nem kell lecserélni a meglevő üléseket. Egyenlőre még a gyerekülések gyártóit kötelezik, hogy ezen új szabványnak megfelelően fejlesszék ki az új gyereküléseket.

Az I-size nagy újdonsága, hogy a gyerekülések nem súly szerint, hanem a gyermek magassága szerint kerülnek csoportosításra, és ezt egyértelműen fel kell tüntetni az autósüléseken. Ami lényegesen egyértelműbb és logikusabb.

Az I-size másik előírása, hogy a gyerekeket 15 hónapos korig a menetiránynak háttal kell bekötni. - Az R44-es szabványnál ez a határ 9 kg amit időnként már fél éves korban elérhet egy kisbaba. - Továbbá az I-size egy oldalirányú dinamikus ütközési tesztet is megkövetel a gyerekülés gyártóktól, így az I-size minősítéssel ellátott gyereküléseknél biztosak lehetünk, hogy oldalirányú ütközés esetén is megfelelő védelmet nyújtanak a kis utasának.

R 129 i-Size szabvány legfontosabb céljai:

 • A csecsemők és kisgyermekek fejének és nyakának védelme a 15 hónapos korig kötelező menetiránynak háttal történő utazás miatt.
 • Az új gyerekülések kötelező oldalsó ütközésvédelmének bevezetése által nagyobb gyermekbiztonság.
 • A teszteknél új generációs bábuk használata, amelyek jobban tükrözik a valódi gyermekek tényleges viselkedését.
 • Kevesebb a helytelenül beillesztett gyerekülés, hiszen az új ülések csak Isofix rendszerrel rögzíthetők.
 • Egyszerűbb a gyermek számára a megfelelő gyerekülés kiválasztása, hiszen csak a gyermek magasságát kell figyelembe venni.
 • Minden i-Size jelölésű helyre befér, illetve majdnem minden isofix-es autóba rögzíthető, ami jelentősen megkönnyíti a szülők döntését.

 

Különbség a két szabvány között:

ECE R44 R129
Frontális ütközés 50 km/h – 21‐28 G
Ráfutásos ütközés 30km/h 14‐21 G
Nincs oldalütközés elleni védelem
Frontális ütközés 50 km/h – 21‐28 G szigorúbb kritériumok
Ráfutásos ütközés 30 km/h 14‐21 G
Oldalsó ütközés: 24 km/h min.13‐15 G erővel
Menetiránynak megfelelő utazás már 9 kg-tól (kb. 9 hónapos kor) Címke a menetiránynak megfelelő üléseken. 15 hónapos kor előtt nem lehet menetiránynak megfelelően utazni.
A gyerekülés rögzítése: isofix, biztonsági öv vagy a kettő kombinációja
Minden korosztály
Csak isofixes rögzítés születéstől 105 cm-es magasságig.
1. Universal (top tether - felső heveder)
2. Semi Universal (támasztóláb)
3. Autó specifikus
Universal (támasztóláb vagy top tether/felső heveder), Autó specifikus
Csoportok: 0 – 0+, 0+/1, 1/1‐2‐3, 2‐3 a gyermek súlyának megfelelően Nincsenek csoportok, Csoportosítás magasság alapján / Kb. testsúly alapján