Kérdésed van?  Chatelj velünk!  |    shopkinderwalz.com   Segítünk!

prémium babatermékek otthona   |   in English too

KINDERWALZ - BLOG

Hogyan kell pólyázni egy babát

Office
Office
2022.08.23 16:37

Hogyan kell pólyázni egy babát

A pólyázás egy régi pólyázási technikára utal. A csecsemőt ruhába vagy takaróba burkolják, és nyugalmat és biztonságot nyújtanak neki. A végtagok rögzítésének célja az anyaméh szorosságának visszaállítása és a veleszületett Moro reflex korlátozása, amelynek során a baba megrántja a karját vagy a lábát.

A baba biztonsága érdekében csak a szülésznővel egyeztetve szabad pólyázni. Fontos, hogy helyesen ismerje a technikát, és tisztában legyen az összes lehetséges kockázattal. 

 

Miért kell pólyázni a babát?


Ha a csecsemőt egy korongos hordozókendőbe csomagolják, a Moro reflex korlátozott. Ez azért van, mert az elalvási fázisban is előfordul, és nyugtalanná teszi a gyermeket. A Moro-reflex a 3. vagy 4. hónapig nem tűnik el, és addig újra és újra zavarhatja az alvást. A korongos hordozókendőbe pólyázott csecsemők átlagosan tovább alszanak, mint a nem pólyázott csecsemők. A pozitív hatás mindenekelőtt az úgynevezett síró csecsemőknél figyelhető meg, vagyis azoknál a csecsemőknél, akik nyilvánvaló ok nélkül sokat sírnak, különösen a kora esti órákban. Jobban le lehet őket nyugtatni, ha össze vannak kötve. A kockázatok miatt azonban nem szabad minden babát lekötni. Általában csak azokat a babákat szabad bepólyázni, akik nagyon nyűgösek vagy átlagon felüli alvásproblémákkal küzdenek. Azokat a csípőproblémákkal küzdő csecsemőket, akik csípőtámaszt vagy csípőhajlító merevítőt viselnek, nem szabad pólyázni. Kérjük, előzetesen egyeztessen a szülésznővel, hogy ez valóban ésszerű-e a kis drágája számára.

 

Ezek a kockázatok a pólyázásból adódhatnak


A gyermekorvosok gyakran óva intenek a babák pólyázásától. Vannak kockázatok, különösen akkor, ha a pólyázás során hibákat követünk el. Ha a pólyát túl szorosan tekerjük be, a baba idegei beszorulhatnak, vagy nem lesz elég hely a sírásra és a légzésre. A forró napokon fennáll a kiszáradás vagy a hőguta veszélye. A pólyázás okozta egyéb kockázatok közé tartozik a csípőízület deformitása, az úgynevezett csípőízületi diszplázia, vagy a lapos tarkó. E kockázatok elkerülése érdekében el kell sajátítania a helyes pólyázási technikát.

 

Bild: Nina Buday / shutterstock.com

 

Íme egy másik módszer, amivel segíthetsz a babádnak aludni.


Az alvás és az ébredés ritmikus élmény. Először azonban a közmondásos belső órát kell beállítani. Az alvási rituálék már a kisgyermekeknek is segítenek megtanulni, hogy mikor van itt az ideje aludni, és mikor kell elfáradniuk. Ez egyébként a felnőtteknél is működik, ahogyan azt minden vasárnap este megfigyelhetjük a helyszín előtti kanapén. Természetesen a hálószoba megfelelő klímája, a biztonságos alvási környezet és a kényelmes babaágy is szerepet játszik.

Hogyan kell a babát pólyázni


A pólyáláshoz használjon egy 80 x 80 cm-es korongos hordozót vagy egy 80 x 80 cm-es takarót. Először is terítse ki a böfögőrongyot rombusz alakban, és hajtsa lefelé az alsó végét. Most fektesse rá a babát úgy, hogy a nyaka a ruha fölött, a vállai pedig a külső szélén legyenek. A baba karjainak közel kell lenniük a testéhez. Hajtsa az alsó végét felfelé a mellkasához. Ezután hajtsa át a hevedert a karon a jobb oldalról, és rögzítse a baba alatt a másik oldalon.

Ügyeljen arra, hogy egy ujjnyi szélességnyi hely maradjon, hogy a tekercs ne legyen se túl szoros, se túl széles. A lábakat és a csípőt nem szabad úgy rögzíteni, hogy ne lehessen mozgatni. Végül a korongkötő bal oldalát szorosan a test jobb oldalára, a baba alá húzza. Nagyon ügyeljünk arra, hogy a ruhának ne lógjanak ki laza végei.

Bild: pegbes – stock.adobe.com

Mikor kezdheti el a baba pólyázását


Az újszülöttek pólyázását közvetlenül is elkezdheted, mert feltételezhető, hogy a korlátozott mozgásszabadságot még megszokásból a biztonságérzettel társítják. A pólyázást abba kell hagyni, amint a baba képes megfordulni, ellenáll a pólyázásnak, vagy 8 hét után. Ezen a ponton a babák elkezdenek többet mozogni. Ilyenkor fennáll annak a veszélye, hogy a pólyába bugyolált csecsemő a hasára fordul, de nem képes visszafordulni a hátára. Egyes tanácsadó könyvek azt javasolják, hogy addig pólyázza a babát, amíg az nem hajlandó erre. Gyakran azzal indokolják, hogy a baba tudja, mire van szüksége. Az ember csak tanácsolni tudja, hogy az ilyen nézetet ne kövessük. Egy csecsemő talán tudja, hogy mi az, ami pillanatnyilag jól esik, de egyáltalán nem képes megérteni vagy akár csak felmérni a testét, a fejlődését vagy bizonyos mozdulatokból fakadó bizonyos következményeket. Ezenkívül a túl hosszú ideig tartó pólyázás a természetes mozgásfejlődés ellen hat.

Mennyi ideig lehet pólyázni a babát?


A pólyázás nem alkalmas állandó használatra. Csak akkor pólyázza be a babát, ha alvási problémái vannak, vagy ha nem akar megnyugodni. Ezenkívül nem szabad mindig bepólyázni alváshoz, hanem csak akkor, ha a babának hosszabb ideig kell aludnia, vagy egyébként egyáltalán nem tud pihenni.

Elválasztás a korongszalagtól


8 hét vagy 2 hónap után eljött az idő, hogy abbahagyja a pólyázást. Néhány csecsemő ezt a változást eleinte kissé nehéznek találja, és nagyon nyugtalan. Az alvás is nehézkes ilyenkor. Segíthet, ha hagyja, hogy a baba hálózsákban aludjon.

 

Láz és puffadás esetén be kell-e pólyázni a babát?


Különösen, ha a baba beteg, a nyugtalanság észrevehetővé válik. Ezért érthető, hogy a szülők felteszik maguknak a kérdést, hogy ilyenkor lehet-e pólyázni, hogy a baba nyugodtabb legyen és tudjon aludni. Ha a baba lázas, nem szabad pólyázni, mivel a pólyázás hőfelhalmozódáshoz vezet. Másrészt a pólyázás állítólag jót tesz a hasfájásra és a puffadásra. Fontos, hogy a baba lábai kellően szabadon mozoghassanak.